Jesper Thybo slog Sveshnikov

Jesper Thybo skulle kun bruge ca 2½ time på at slå turneringens altmeister Sveshnikov, der overraskende brugte ca. en time på sit a6. Danskeren fik en overlegen stilling og russeren opgav, da han var mat i næste træk. Dermed behøver Thybo kun remis i morgen for at opfylde kravet til en GM-norm. Modstanderen er dog GM Berkes, der hidtil har været suveræn i turneringen – endda med de sorte brikker.

Dobbeltrunde i Gilleleje

Fredag var den sidste af to dage med dobbeltrunder ved stormesterturneringen i Gilleleje. I formiddagsrunden blev der lidt usædvanligt kun fundet en enkelt vinder, hvilket var Mikkel Antonsen der besejrede Sveshnikov i et langt parti der først sluttede 45 minutter inden dagens anden runde. Partiet var helt i balance frem til træk 74, hvor Mikkel får muligheden for at vinde a-bonden, som efterfølgende gør den hvide b-bonde meget farlig. Da Sveshnikov åbner stillingen op får Mikkel byttet dronningen, hvilket afgør partiet, da b-bonden løber i mål.

Endnu længere var partiet mellem klubkammeraterne Jonny Hector og Jacob Sylvan. Det blev remis efter 96 træk i et tårnslutspil, hvor Jonny havde en bonde mere.

Yankelevich og Berkes fulgte frem til træk 16 et parti mellem Karjakin og Anand fra 2019. Sort ofrer en officer for udvikling, men skal selv passe på da bondestrukturen er dårlig. Efter at hvid gav officeren tilbage, har han lille fordel, men ungareren forsvarer sig godt. Remis i 31 træk.

Der var aldrig noget alvorligt på færde i partiet mellem Sabino Brunello og Jesper Thybo. Der blev hurtigt byttet mange brikker af og taget remis efter 35 træk.

Filip Boe Olsen kom ikke specielt godt ud af åbningen med hvid mod Kåre Kristensen. Men partiet kom rigtig aldrig ud over remisgrænsen og endte ud i trækgentagelse i træk 28.

I eftermiddagsrunden fortsatte Berkes vejen mod turneringssejren. Det gik ud over Mikkel Antonsen, der allerede i åbningen kom i problemer, og tabte en bonde i træk 19, og reelt aldrig fik kompensation.

Jesper Thybo kom til at stå godt mod Jonny Hector, og endte ud i et slutspil med 2 lette officerer og 2 forbudne bønder mod to lette officerer. Det så vundet ud, men pludselig kom kongen for tæt på bønderne, og så var det remis. Jesper har dog stadig mulighed for at lave den afgørende GM-norm, men det kræver nok en gevinst med de hvide brikker mod Sveshnikov i morgendagens runde.

Sveshnikov så ud til at have godt styr på Scheveningen varianten med hvid mod Brunello. Sorts konge på d7 kom til at stå meget udsat, og da først Sveshnikov fik åbnet stillingen op, Kunne Brunello ikke finde noget forsvar.

Kåre Kristensen forsøgte sig med firebondevarianten i Kongeindisk mod Lev Yankelevich, men kom allerede i åbningen galt afsted. Med tunge brikker på brættet er det ofte afgørende, hvilken kongestilling der er mest udsat.

Jacob Sylvan mod Filip Boe Olsen var et meget dramatisk parti. Filip kommer godt ud af åbningen med sort i en Benoni, men overser 22.Sxd4 der giver hvid klar fordel. Filip forsøger at komplicere med 22.-,Sf4, men Jacob forsvarer sig fint, og opnår gevinststilling. I tidnød spiller han forkert, og Filip får en ny dronning, så han har to dronninger mod en dronning. Så spiller Filip forkert, og partiet ender remis ved trækgentagelse.

Stillingen efter 7 runder:

1. GM Ferenc Berkes (2649) 6 point

2. IM Jesper Søndergaard Thybo (2579) 5 point

3. GM Sabino Brunello (2536) 4½ point

4. – 5. GM Evgeny Sveshnikov (2481) 4 point

4. – 5. IM Lev Yankelevich (2483) 4 point

6. GM Jonny Hector (2481) 3½ point

7. IM Mikkel Antonsen (2384) 3 point

8. IM Jacob Sylvan (2325) 2 point

9. – 10. IM Kåre Kristensen (2350) 1½ point

9. – 10. IM Filip Boe Olsen (2353) 1½ point